Karate Do

 

1_initiala_karatedo1 2_initiala_karatedo2

 

Acum 1400 de ani,un calugar budhist,Bodhidarma,ajunge in China propovaduind religia sa.De-a lungul calatoriei sale va dezvolta un sistem de mentinere a disciplinei mentale si fizice,influentata de Ekkin Sutra,o carte de invataturi budhiste.Aceasta metoda va deveni cunoscuta drept `mana din Okinawa`-okinawa te.

Fondatorul acestui stil este Gichin Funakoshi,nacut in anul 1867.Invata okinawa te de la luptatorul Azato Yosutane si de la Itos Yastsune.Devine el insusi un maestru,apoi presedinte al Shobikai(asociatia artelor martiale din Okinawa).A fost chemat in Japonia sa sustina demonstratii,si ramane aici ajutat si de Jigoro Kano.

Sensei Funakoshi isi va numi stilul Kara Te~mana goala~.In 1936 infiinteaza prima institutie in care va preda propriul sau stil,la Zoshigawa,Tokyo.Dojo-ul sau va fi numit de catre studenti Shotokan.Va fi primul stil de karate recunoscut in lume.Cativa ani mai tarziu vor urma stilurile Goju Ryu(fondat de Miyagi Chojan) si Shito Ryu(fondat de Mabuni Kenwa).

Maestrul Funakoshi spune ca primul inteles al termenului `kara` indica faptul ca stilul permite sa te aperi cu mana goala,fara nici o arma.Trebuie sa renunti la orice urma de egoism,si sa ai o minte limpede ca sa poti intelege ce ti se ofera in acest stil.Mai trebuie sa fii curajos,un gentleman,sa lupti de partea dreptatii.

Exista multe stiluri de arte martiale,cu sau fara arme.Dar la nivel fundamental toate au aceleasi baze:`forma este goala,goliciunea este forma insasi`.