Interviu Dolha Emilian

dolha

Raul – antrenor personal: 1. Cine esti?

D.E.: Ema Dolha

Raul – antrenor personal: 2. Ai mai practicat in mod organizat si alte sporturi?

D.E.: In ultimii 15 ani…nu…,doar Taebo cu Razvan,am fost de doua ori…

Raul – antrenor personal: 3. De ce ai ales fotbalul?

D.E.: Intotdeauna mi-am dorit sa fiu fotbalist profesionist.Tin minte ca doamna diriginta Petean m-a intrebat in clasa a5a ce vrem sa fim.Eu am spus fotbalist.In clasa a8a ne-a adus caietul cu raspunsurile din clasa a5a.Eu tot fotbalist am spus ca vreau sa fiu.Viata mea asta a fost.

Raul – antrenor personal: 4. Fa-ti o scurta caracterizare ca sportiv. Ai tot ce este necesar ca sa fii un bun portar ?

D.E.: Da,am detenta,reflexe,agilitate,ambitie.Ca nu reusesc sa imi pun in valoare toate calitatile pe care le am…asta este o alta problema.

Raul – antrenor personal: 5. Psihic ai tot ce iti trebuie ca sa fii cel mai bun?

D.E.: Nu nu am,in Romania nu poti sa fii cel mai bun…Ca jucator de fotbal nu ai cum sa fii pregatit in Romania ca sa fii cel mai bun…mental…

Raul – antrenor personal: 6. Ai si aceea nebunie pe care o au toti portarii?

D.E.: Nu sunt de acord cu aceasta idee a nebuniei portarilor

Raul – antrenor personal: 7. Ce presupune viata de sportiv de performanta?

D.E.: Devotament,daruire…Am citit un interviu al lui Sepp Maier,spunea ca meseria de portar este prea frumoasa ca poti spune ca induri multe atunci cand te pregatesti din gru pentru ea,la antrenamente,meciuri…

Raul – antrenor personal: 8. Ce sacrificii faci ca sa fii un sportiv bun?

D.E.: Tot ce fac fac cu multa placere.Nu renunt la nimic,neavand o viata de noapte agitata nu consider ca renunt la nimic.Nu imi plac cluburile,barurile,alcool nu beau,nu cred ca am fumat 5 tigari in toata viata mea,si alea dupa un meci important cand ma prosteam…Ceea ce fac fac cu pasiune,totul este un mod de viata,nu un sacrificiu.

Raul – antrenor personal: 9. Cum te pregatesti pentru meciuri?

D.E.: Depinde de antrenorul pe care il ai,faci vizionari multe,acum il am pe Andone care este un bun profesionist si totul este mai usor.

Raul – antrenor personal: 10. Dar tu personal,cum te pregatesti?

D.E.: La fel,si daca joc cu Gloria Bistrita si daca joc cu Steaua…munca mea e la fel.Ma gandesc ca fiecare zi este importanta pentru mine pt ca ma aduce mai aproape de finalul carierei,si dupa asta am timp sa fac tot ce vreau…Peste cateva zile fac 31 de ani,au trecut vreo 14 ani de cand am debutat in divia A,vreau sa mai joc inca mult si nu regret nici o zi din cele ce au trecut peste mine.in fiecare zi am dat maxim.

Raul – antrenor personal: 11. Cum te refaci dupa meciuri sau dupa cantonamente?

D.E.: Mental…cu fiica mea. Fizic: sauna, bazin, dupa sauna apa foarte rece, apoi dorm pe la 22-22.30. Noaptea dupa meci o petrec acasa, chiar daca nu pot sa dorm, gandindu-ma la meci.

Raul – antrenor personal: 12. Cum te alimentezi?

D.E.: Mancarea sanatoasa face parte din viata mea.Foarte rar mananc cate o pizza,un McDonald`s.

Raul – antrenor personal: 13. Bucataria romaneasca este foarte gustoasa dar si foarte pacatoasa,inseamna moarte sigura. Nu te tenteaza deloc?

D.E.: Nu. Pot sa renunt usor la orice fel de mancare, nu este un chin deloc sa ma abtin. Problema mea sunt dulciurile.

Raul – antrenor personal: 14. Ce rol au suplimentele nutritive si mineralele,vitaminele in viata ta?

D.E.: Irelevant, incerc sa iau totul natural, din alimente. Uneori ma ajuta sa iau cate ceva, sub supravegherea si la recomandarea doctorului, dar rar.

Raul – antrenor personal: 15. Care sunt trasaturile sportivului roman?

D.E.: Nu stiu si nu ma intereseaza, nu pot raspunde la aceasta intrebare.

Raul – antrenor personal: 16. Ce sportivi admiri?Indiferent din ce sport provin ei?

D.E.: Diego Maradona,un fenomen,nu se compara cu nimeni actualmente, nici cu Messi, cu nimeni. De asemenea Peter Schmeichel, Stelea, Prunea…cu ei am crescut. Daca ma nasteam in SUA mi-ar fi placut sa fiu fotbalist American,este un sport superb.

Raul – antrenor personal: 17. Ce preferi sportul de echipa sau cel individual? Postul tau este unul foarte individualist.

D.E.: Ca portar depinzi de echipa,de fundasi. Cand nu ii ai te-ai nenorocit si i-ai nenorocit pe toti. Ai si cea mai mare responsabilitate, pentru ca esti singur.

Raul – antrenor personal: 18. Cum se impaca sexul cu sportul de performanta?

D.E.: citesc si femei interviul asta?Depinde cat sex,cu cine,ce se intampla acolo…Daca esti cumpatat se impaca bine.O partida de sex este bine venita,dar nu inainte de meci cu o zi sau doua.

Raul – antrenor personal: 19. Ai jucat in Polonia. Ce diferente mari sunt intre noi si ei la nivel fotbalistic?

D.E.: La polonezi esta mai dur, mai agresiv, pe forta fizica, nu atat de tacticizat ca la noi. Pe plan extern noi am avut rezultate mai bune ca ei, mai ales in anii trecuti. Acum au si ei echipe in Champions League, UEFA. Au echipe bune,fotbalisti buni.

Raul – antrenor personal: 20. Care sunt obiectivele tale ca sportiv?

D.E.: In fiecare zi vreau sa fiu mai bun,vreau sa fiu cel mai bun,sa ameliorez acolo unde gresesc.

Raul – antrenor personal: 21. Ai avut antrenori buni in cariera ta?

D.E.: Cu unul singur nu m-am inteles, in rest am luat de la fiecare tot ce a fost pozitiv, sa imi imaginez cum mi-ar place sa fiu eu ca antrenor.

Raul – antrenor personal: 22. Ce inseamna antrenementele de sala pt tine si cum completeaza ele pregatirea ta de fotbalist?

D.E.: Ma ajuta foarte mult. Daca la inaltimea mea as fi fost si lent, si balanganit, si slab…forta pe care o faci la sala te ajuta mult in dezvoltarea calitatilor motrice: detenta, explozie, agilitate… Dar totul trebuie facut cu cap,dupa un program riguros.

Raul – antrenor personal: 23. Cand vii si la sala ce se modifica in alimentatia ta?

D.E.: Nimic,totul merge pe aceleasi principii.

Raul – antrenor personal: 24. Fotbalul este un sport pentru golani sau pentru gentlemeni?

D.E.: Pentru copii amarati.Asa era pe vremea mea,copii cu cheia de gat si bateai mingea pe maidan,Acum ai prea multa tehnologie. Noi ne fluieram sa iesim afara.

Raul – antrenor personal: 25. Violenta in sport.Cum o oprim?

D.E.: Nu ai cum. Cea intre jucatori? Cand e fara intentie nu ai ce sa ii faci. Cand apare ura este urat rau. Si eu i-am rupt piciorul celui mai bun prieten al meu de la Dinamo…cum crezi ca m-am simtit? Eu nu am lovit niciodata cu intentie.

Raul – antrenor personal: 26. De ce exista doping si trisare in sport?

D.E.: Ma depaseste intrebarea asta,nu cunosc subiectul…nu ma intereseaza.

Raul – antrenor personal: 27. Cat conteaza educatia in viata unui sportiv?

D.E.: Conteaza enorm. Dar la un moment dat ajungi si sa te autoeduci. Si asta este foarte important. Am avut antrenori care m-au trezit la 6 dimineata ca sa ma duca in fabrica, si altii m-au dus la muzeu, iar altii mi-au pus manele in autocar. Dar tu faci diferenta intre ce e bine si ce e rau. Daca ai capacitatea asta poti sa evoluezi. Daca eu ca individ nu ma las dus de instinctul de ciurda, pot sa ma diferentiez.

Raul – antrenor personal: 28. Ce vei face dupa terminarea carierei de fotbalist?

D.E.: Cred ca o sa mor. Nu rade ca nu e de ras, este foarte trist pentru mine. Nu ma vad antrenor principal deloc, poate de portar sau la juniori. Un antrenor principal trebuie sa minta 25 de jucatori, eu ca antrenor de portari voi minti doar 2. Antrenorul principal trebuie sa stie si sa minta si sa fie un pedagog foarte bun. Eu nu am capacitatea asta. Ca sa ii tii motivati pe toti jucatorii trebuie sa ii spui fiecaruia in parte ca ai nevoie de el. Jucatorul roman nu e ca Dolha. Eu eram si al treilea portar si ma antrenam la fel ca acum cand sunt primul. Jucatorul roman trebuie tinut in priza si sa fie motivat mereu. Cum tii in priza 23 de jucatori cand Duminica joaca doar 11? Ce le zici celorlalti 13?

Raul – antrenor personal: 29. Ce le spui vizitatorilor siteului meu?

D.E.: Sa faca sport, sa fie sanatosi..si daca am zis vre-o prostie, sa ma ierte.