Interviu Eugen Nicolaescu

Pentru antrenorul meu preferat Raul Toma
Interviul Eugen Nicolaescu - Raul Toma - Personal Trainer

Generale

Raul – Antrenor personal: 1. Cine sunteti dvs.?

E.N.: Un om normal, un om obisnuit, un om care are responsabilitati asumate si pe care incearca sa le faca bine, dar care sa se ocupe si de el insusi, mai ales in ceea ce priveste starea de bine care depinde exclusiv de mine.

Raul – Antrenor personal: 2. Aveti un sport preferat?

E.N.: Nu, dar imi place sa privesc la concursurile de patinaj artistic, gimnastica. Practic de catve ori pe luna inotul, numai din placere.

Raul – Antrenor personal: 3. Ati practicat in mod organizat un sport?

E.N.: Nu, cu regret, dar pentru mine astazi este prea tarziu; pe vremea mea nu se punea pret pe aceasta latura a dezvoltarii umane.

Raul – Antrenor personal: 4. Ce preferati, sportul individual sau cel de echipa?

E.N.: Teoretic, principial, din intuitie, sunt inclinat catre sportul de echipa, care are rolul de a sadi prietenii, dar si a stimula competitia generatoare de progres, performanta.

Raul – Antrenor personal: 5. Facem sport voluntar sau pentru ca suntem constransi de ceva, sport profesionist sau sport pentru intretinere si sanatate?

E.N.: Probabil ca fiecare, cand decide sa faca miscare, are propria motivatie, dar eu cred ca romanii trebuie sa invete sa-si pretuiasca sanatatea si de aici optiunea pentru a face orice sport, evident la nivel de amator, este foarte aproape. De asemenea, respectul pentru tine ca individ capata valente noi si creste responsabilitatea pentru propria stare fizica, psihica.

Despre sport si sportivi

6. Care sunt sportivii pe care ii admirati mai mult?

E.N.: Nadia Comaneci, Ivan Patzaichin. Mai sunt si altii, dar acestia au o imbinare exceptionala intre munca, talent si modestie.

Raul – Antrenor personal: 7. Ce parere aveti despre sportivi, ca si categorie sociala?

E.N.: In general, sunt exemple de sacrificiu pentru a face performanta, dar nu reusesc sa transnmita acest mesaj: prin eforturi sustinute, permanente, consecvente poti sa obtii rezultate exceptionale!

Raul – Antrenor personal: 8. Care sunt caracteristicile sportivului roman?

E.N.: Din pacate, nu sunt clare din cauza societ??ii, dar ?i pentru ca majoritatea a preferat sa-si tabloidizeze viata si activitatea, dar sper sa se depaseasca aceasta etapa.

Raul – Antrenor personal: 9. Ar trebui ca sportivii de top sa beneficieze de premii mai consistente? Ar merita si rente viagere dupa terminarea carierei?

E.N.: – Crec ca ar trebui sa existe stimulente asa cum se practica la nivel international pentru ca asa vor ramane in Romania si vor lupta pentru tara. Rente viagere exista, insa la dimensiuni nestimulative, evvident fiind nevoie sa fie reconsiderate.

Raul – Antrenor personal: 10. Un top trei al momentelor mari din sportul romanesc, pentru dvs.!

E.N.: – Olimpiada de la Montreal, Finala Campionilor Europeni de fotbal din 1986 de la Barcelona, Campionatul Mondial de fotbal din Italia 1990.

Raul – Antrenor personal: 11. Cum oprim derapajele din sport? (stupefiante, violenta, furturi etc.)

E.N.: Prin educatie multa si eficace, dar nu se vad semne imbucuratoare, deocamdata.

Raul – Antrenor personal: 12. Ce este mai nociv pentru un sportiv: fumatul, alcoolul, drogurile, incultura, abuzurile sexuale?

E.N.: Pentru viata unui sportiv orice abuz este nociv, cu atat mai mult cele care-i pun viata sau performanta in pericol, dar si aici este vorba despre educatie.

Raul – Antrenor personal: 13. De ce a decazut sportul romanesc, atat cel profesionist cat si cel de masa?

E.N.: Din lipsa de interes, pentru ca nimic nu merge bine, pentru ca superficialitatea si amatorismul sunt la rang de competenta!!!

Raul – Antrenor personal: 14. Gasim vinovati in clasa politica pentru actuala situatie a sportului si a bazei materiale?

E.N.:– Vinovati sunt peste tot, clasa politica avand partea ei de vina, insa sportul nu putea avea o alta pozitie intr-o societate care nu si-a gasit drumul, care nu pune pret pe valori, pe competenta, pe profesionalism…

Raul – Antrenor personal: 15. Ca om politic, ce puteti face sa indreptati situatia actuala din sportul romanesc?

E.N.: deocamdata pot face doua lucruri: legi mai bune cand voi gasi majoritatea parlamentaro – politica care va dori sa le sustina si sa incurajez in discursul public respectarea valorilor si aunei vieti sanatoase psihic si fizic.

Despre nutritie

Raul – Antrenor personal: 16. Din copilarie: felul de mancare preferat gatit de mama dvs.?

E.N.: Musaca cu carne

Raul – Antrenor personal: 17. Cum vi se pare bucataria traditionala romaneasca?

E.N.: Buna, satioasa, dar prea daunatoare!

Raul – Antrenor personal: 18. Care sunt obiceiurile dvs. culinare?

E.N.: Acum, dupa ani multi de greseli, in limitele cerute de o viata sanatoasa, cu accent pe preventie, inclusiv in domeniul alimentar.

Raul – Antrenor personal: 19. Suplimente nutritive sau alimente naturale?

E.N.: Alimente naturale, stiind urmarile negative ale consumului nejustificat de stimulente nutritive. Nu am incercat si nu sunt tentat.

Raul – Antrenor personal: 20. Ce credeti despre diete (general)

E.N.: Daca sunt tinute dupa sfatul si consultarea medicului sunt in regula, altfel poti sa-ti faci rau pe termen scurt si chair lung.

Raul – Antrenor personal: 21. Cum putem imbunatati nutritia noastra?

E.N.: Cu preocupare serioasa pentru starea de sanatate, citind, informandu-te si incercand sa realizezi un echilibru alimentar potrivit si propriilor preferinte culinare.

Raul – Antrenor personal: 22. Care credeti ca sunt cauzele obezitatii la tinerii si copiii romani?

E.N.: Lipsa de grija a parintilor, a scolii, a neinformarii, a nepracticarii nici unui sport, a unei activitati sedentare.

Raul – Antrenor personal: 23. Ce recomandati parintilor sa includa in educatia copiilor?

E.N.: Mai multa atentie pentru ceea ce se numeste valori importante in viata, pe langa principii morale si principii de viata sanatoasa.

Incheiere

Raul – Antrenor personal: 24. Va antrenati cu mine de peste 6 luni, ce imbunatatiri simtiti?

E.N.: Sigur ca starea mea generala este mult mai buna, cu o rezistenta mai mare, cu o atenuare a problemelor fizice, cu o stare de spirit optimista, cu o conditie fizica specifica unui om mai tanar cu 15 ani.

Raul – Antrenor personal: 25. Aveti un mesaj pentru vizitatorii acestui site?

E.N.: Sa aiba incredere in profesionalismul antrenorului pentru ca asa rezultatele sunt de durata si vin mai sigur, iar castigul obtinut este mult mai mare.

Eugen Nicolaescu