Alimente antioxidante si ORAC

 

Puterea antioxidanta totala a alimentelor poate fi masurata prin testul dezvoltat de de Tufts University din Boston,prin care se detrmina “capacitatea de absorbtie a radicalului oxigen”(ORAC).
Fiecare aliment poate fi caracterizat printr-un numar de unitati ORAC la 100 de grame:
Fructe si legume-ORAC/100gr
Prune uscate-5770
Stafide-2830
Afine-2234
Coacaze negre-2036
Varza creata-1770
Capsuni-1536
Zmeura-1227
Spanac proaspat-1210
Spanac fiert la aburi-909
Broccoli-888
Sfecla-841
Avocado-782
Portocale-750
Struguri rosii-739
Cirese-670
Kiwi-620
Grapefruit roz-483
Ceapa-449
Struguri albi-446
Porumb-402
Vinete-386
Conopida-377
Banane-221
Mere-218
Tofu-213
Fasole verde-201
Rosii-189
Dovlecei-176
Caise-164
Piersici-158
Dovleac galben-150
Pere-134
Salata iceberg-116
Pepene verde-104
Pepene galben-97
Telina-61
Castravete-54
-se recomanda intre 3600-6000 de unitati ORAC pe zi