Glucidele (carbohidratii)
GLUCIDELE
- sunt substante organice cu functie mixta, ce asigura energia pentru organism si sunt substante de rezerva utilizate de celule si tesuturi
- 1 g produce 4 calorii
- constituie materia prima pentru sinteza proteinelor,lipidelor,acizilor organici
- usureaza folosirea proteinelor
- impiedica acumularea de substante acide
- fixeaza apa in tesuturi
- excesul duce
- la aparitia scaunelor de fermentatie
- obezitate
- diabet zaharat
- carii dentare
- lipsa lor duce la aparitia acidozei,se consuma rezervele de lipide si proteine rezultand un dezechilibru cu caracter de boala
- sunt
- SIMPLI-molecula simpla,se absoarbe rapid,raspunsul insulinic este puternic .Dupa acest raspuns nivelul carbohidratilor din sange scade rapid si apare oboseala,promovandu-se depunerea de grasime
- monozaharide
- zaharuri simple,bune in recuperarea dupa efort
- glucoza
- asa se gaseste in sange si natural in alimente
- fabricata din glicogen,aminoacizi,trigliceride
- fructoza
- asa se gaseste in fructe si miere
- are un indice glicemic mic
- nu necesita insulina pentru a fi metabolizata
- dizaharide-combinatia dintre doua molecule,una obligatoriu fiind glucoza
- zaharul-combinatia dintre glucoza si fructoza
- lactoza-glucoza din lapte
- maltoza-glucoza din cereale,seminte,bere
- celuloza-glucoza din vegetale
- monozaharide
- COMPLECSI
- polizaharide
- au mai multe legaturi intre molecule
- au o digestie mai lenta,fiind absorbite in intestin si scindate in monozaharide initial
- amidonul-in grau,legume,cartofi,orez
- glicogenul-sintetizat in organism pentru a asigura depozite de glucide
- este depozitat in muschi si ficat
- in caz de exces este transformat in grasime
- fibrele alimentare
- se gasesc in plante
- cele insolubile in apa(celuloza,lignita) sunt in cereale,tarate si painea integrala,au rol in formarea bolului fecal si stimuleaza miscarile intestinale ,au un impact redus asupra glicemiei,insulinei si lipidelor
- cele solubile in apa(pectine,gume,mucilagii) sunt in linte,fasole,orz,mere,ovaz,formeaza gelurile care retin principiile nutritive din alimentatie si incetinesc absorbtia si golirea gastrica(evitand un boom de glucide spre intestinal subtire) ,reduc raspunsul insulinic
- polizaharide
- SIMPLI-molecula simpla,se absoarbe rapid,raspunsul insulinic este puternic .Dupa acest raspuns nivelul carbohidratilor din sange scade rapid si apare oboseala,promovandu-se depunerea de grasime
- glucidele care ajung in organism ca monozaharide se duc la ficat si se transforma in glicogen(o parte),iar glucoza trece in circulatia generala spre folosul tesuturilor,
- degradarea glucozei in organism are doua faze
- anaeroba-in lipsa oxigenului glucoza este degradata pana la acidul lactic(ca produs final),producand energie
- aeroba-in prezenta oxigenului,succedand primei faze.O parte din acidul lactic se degradeaza in apa si oxigen,energia eliberata refacand glucoza din restul de acid lactic ramas nedegradat.