Glucidele (carbohidratii)

GLUCIDELE

  • sunt substante organice cu functie mixta, ce asigura energia pentru organism si sunt substante de rezerva utilizate de celule si tesuturi
  • 1 g produce 4 calorii
  • constituie materia prima pentru sinteza proteinelor,lipidelor,acizilor organici
  • usureaza folosirea proteinelor
  • impiedica acumularea de substante acide
  • fixeaza apa in tesuturi
  • excesul duce
    • la aparitia scaunelor de fermentatie
    • obezitate
    • diabet zaharat
    • carii dentare
  • lipsa lor duce la aparitia acidozei,se consuma rezervele de lipide si proteine rezultand un dezechilibru cu caracter de boala
  • sunt
    • SIMPLI-molecula simpla,se absoarbe rapid,raspunsul insulinic este puternic .Dupa acest raspuns nivelul carbohidratilor din sange scade rapid si apare oboseala,promovandu-se depunerea de grasime
      • monozaharide
        • zaharuri simple,bune in recuperarea dupa efort
        • glucoza
          • asa se gaseste in sange si natural in alimente
          • fabricata din glicogen,aminoacizi,trigliceride
        • fructoza
          • asa se gaseste in fructe si miere
          • are un indice glicemic mic
          • nu necesita insulina pentru a fi metabolizata
      • dizaharide-combinatia dintre doua molecule,una obligatoriu fiind glucoza
        • zaharul-combinatia dintre glucoza si fructoza
        • lactoza-glucoza din lapte
        • maltoza-glucoza din cereale,seminte,bere
        • celuloza-glucoza din vegetale
    • COMPLECSI
      • polizaharide
        • au mai multe legaturi intre molecule
        • au o digestie mai lenta,fiind absorbite in intestin si scindate in monozaharide initial
        • amidonul-in grau,legume,cartofi,orez
        • glicogenul-sintetizat in organism pentru a asigura depozite de glucide
        • este depozitat in muschi si ficat
        • in caz de exces este transformat in grasime
      • fibrele alimentare
        • se gasesc in plante
        • cele insolubile in apa(celuloza,lignita) sunt in cereale,tarate si painea integrala,au rol in formarea bolului fecal si stimuleaza miscarile intestinale ,au un impact redus asupra glicemiei,insulinei si lipidelor
        • cele solubile in apa(pectine,gume,mucilagii) sunt in linte,fasole,orz,mere,ovaz,formeaza gelurile care retin principiile nutritive din alimentatie si incetinesc absorbtia si golirea gastrica(evitand un boom de glucide spre intestinal subtire) ,reduc raspunsul insulinic
  • glucidele care ajung in organism ca monozaharide se duc la ficat si se transforma in glicogen(o parte),iar glucoza trece in circulatia generala spre folosul tesuturilor,
  • degradarea glucozei in organism are doua faze
    • anaeroba-in lipsa oxigenului glucoza este degradata pana la acidul lactic(ca produs final),producand energie
    • aeroba-in prezenta oxigenului,succedand primei faze.O parte din acidul lactic se degradeaza in apa si oxigen,energia eliberata refacand glucoza din restul de acid lactic ramas nedegradat.