Lipidele
LIPIDELE
- sunt substante organice grase,insolubile in apa,solubile in substante organice care contin grupa hydrocarbon
- 1 g produce 9 calorii
- ar trebui sa furnizeze 25-30% din necesarul zilnic de calorii
- functie energetica si de rezerva
- sunt prezente in membrana celulara
- accelereaza metabolismul in calitate de coenzime
- izoleaza termic si refac tesuturile
- contribuie la alcatuirea sistemului nervos
- sintetizeaza hormonii
- furnizeaza acizi grasi esentiali
- ajuta la sintetizarea proteinelor
- vehiculeaza vitaminele A,D,E si le asigura absorbtia in tubul digestiv
- excesul poate provoca obezitate, boli cardio-vasculare, ateroscleroza
- lipsa lor duce la oprirea cresterii, modificarea pielii, mucoaselor, parului, unghiilor
- asimilarea lor este perturbata atunci cand sunt consumate impreuna cu glucide rele
- odata consumate grasimile sunt digerate si transformate in acizi grasi si trigliceride
Acizii grasi:
- impart grasimile in
- SATURATE
- cele din produse animale, carnea rosie, carnea de pui, oua, lapte, derivate
- se depune in artere, contine colesterol rau LDL
- POLINESATURATE
- in peste, uleiuri vegetale(floare soarelui,porumb)
- furnizeaza acizii linoleic si linolenic
- MONONESATURATE
- in uleiuri vegetale ( masline,arahide )
- omega 3 si 6 din grasimile poli si mononesaturate mentin sanatatea articulatiilor , parului, pielii, nivelurilor hormonale
- SATURATE
- colesterolul
- este un component natural al tesutului animal
- intra in compozitia hormonilor
- trigliceridele
- glicerina
- este un alcool cu proprietati asemanatoare carbohidratilor si grasimilor
- fosfolipidele
- importante pentru integitatea celulelor
- transporta alte grasimi si colesterolul
- cea mai cunoscuta este lecitina
- sterolii
- grasimi cu rol in functionarea sistemului hormonal
- cei mai cunoscuti sunt colesterolul, vitamina D
- glicerina
- grasimile bune
- uleiuri vegetale, carnea de peste, unt de arahide
- sunt lichide la temperatura ambientala
- sunt grasimi poli si mononesaturate
- impiedica cresterile bruste ale nivelului de insulina
- omega 3
- stimuleaza arderea grasimilor
- conserva masa musculara
- protejeaza incheieturile
- surse: peste, ulei de in, nuci
- omega 6
- mentine sanatatea articulatiilor, parului
- controleaza nivelurile hormonale
- in uleiuri vegetale
- grasimile rele
- animale: carne de porc, vita, unt, lactate, semipreparate din carne, ulei de cocos, palmier
- sunt solide la temperatura ambientala
- sunt grasimi saturate
- contribuie la ingrasare