Lipidele

LIPIDELE

  • sunt substante organice grase,insolubile in apa,solubile in substante organice care contin grupa hydrocarbon
  • 1 g produce 9 calorii
  • ar trebui sa furnizeze 25-30% din necesarul zilnic de calorii
  • functie energetica si de rezerva
  • sunt prezente in membrana celulara
  • accelereaza metabolismul in calitate de coenzime
  • izoleaza termic si refac tesuturile
  • contribuie la alcatuirea sistemului nervos
  • sintetizeaza hormonii
  • furnizeaza acizi grasi esentiali
  • ajuta la sintetizarea proteinelor
  • vehiculeaza vitaminele A,D,E si le asigura absorbtia in tubul digestiv
  • excesul poate provoca obezitate, boli cardio-vasculare, ateroscleroza
  • lipsa lor duce la oprirea cresterii, modificarea pielii, mucoaselor, parului, unghiilor
  • asimilarea lor este perturbata atunci cand sunt consumate impreuna cu glucide rele
  • odata consumate grasimile sunt digerate si transformate in acizi grasi si trigliceride

Acizii grasi:

  • impart grasimile in
    • SATURATE
      • cele din produse animale, carnea rosie, carnea de pui, oua, lapte, derivate
      • se depune in artere, contine colesterol rau LDL
    • POLINESATURATE
      • in peste, uleiuri vegetale(floare soarelui,porumb)
      • ¬†furnizeaza acizii linoleic si linolenic
    • MONONESATURATE
      • in uleiuri vegetale ( masline,arahide )
      • omega 3 si 6 din grasimile poli si mononesaturate¬† mentin sanatatea articulatiilor , parului, pielii, nivelurilor hormonale
  • colesterolul
    • este un component natural al tesutului animal
    • intra in compozitia hormonilor
  • trigliceridele
    • glicerina
      • este un alcool cu proprietati asemanatoare carbohidratilor si grasimilor
    • fosfolipidele
      • importante pentru integitatea celulelor
      • transporta alte grasimi si colesterolul
      • cea mai cunoscuta este lecitina
    • sterolii
      • grasimi cu rol in functionarea sistemului hormonal
      • cei mai cunoscuti sunt colesterolul, vitamina D
  • grasimile bune
    • uleiuri vegetale, carnea de peste, unt de arahide
    • sunt lichide la temperatura ambientala
    • sunt grasimi poli si mononesaturate
    • impiedica cresterile bruste ale nivelului de insulina
  • omega 3
    • stimuleaza arderea grasimilor
    • conserva masa musculara
    • protejeaza incheieturile
    • surse: peste, ulei de in, nuci
  • omega 6
    • mentine sanatatea articulatiilor, parului
    • ¬†controleaza nivelurile hormonale
    • in uleiuri vegetale
  • grasimile rele
    • animale: carne de porc, vita, unt, lactate, semipreparate din carne, ulei de cocos, palmier
    • sunt solide la temperatura ambientala
    • sunt grasimi saturate
    • contribuie la ingrasare