Metabolismul

METABOLISMUL

  • reprezinta schimbul permanent de substante si energie intre organism si mediul extern, totalitatea transformarilor biochimice si energetice care au loc in tesuturile organismului viu
  • metabolismul incepe odata cu ingerarea alimentelor si sfarseste cu excretia produsilor neutilzabili
  • etape: digestiva, celulara, excretorie
  • etapa digestiva
    • fragmentarea hidrolitica a macromoleculelor organice din alimente si transformarea lor in molecule simple,absorbabile in organism(glucoza,acizi grasi,aminoacizi,glicerina)
  • etapa celulara
    • principiile alimentare sufera numeroase transformari biochimice, reprezentand metabolismul intermediar. Acesta reprezinta schimbul de substante si energie dintre celule si mediul intern
  • reactiile metabolice din celule sunt
    • anabolice
    • de sinteza a unor constituenti celulari sau de rezerva. Prin aceste reactii are loc reinnoirea permanenta a structurilor celulare uzate, sunt sintetizate substante active (enzime,hormoni)se asigura cresterea si inmultirea celulelor, incarcarea cu materiale nutritive de rezerva. Necesita energie.
    • catabolice: de scindare a substantelor pana la produsi finali neutilizabili. Aceste reactii genereaza energie prin metabolizarea completa a produsilor intermediari prin reactii de oxido-reducere. O parte din reactii se desfasoara in cadrul ciclului lui Krebs, iar altele in catena respiratorie celulara.
  • etapa energetica
    • energia este eliberata la nivelul celulelor prin reactii de oxidare a lipidelor si glucidelor , uneori si a proteinelor. Aceasta energie este inmagazinata initial sub forma de legaturi chimice ATP(sursa primara de energie a fiecarei celule).
    • celulele transforma energia chimica a substantelor in energie mecanica, osmotica, electrica, calorica
  • BMR-este rata metabolica de baza
    • reprezinta ritmul in care este consumata energia in stare de repaos
    • valoarea medie este de 1,1 calorii/ora/kg
    • cu cat este mai crescuta valoarea BMR cu atat slabesti mai usor
    • valoarea BMR scade la inceputul unei diete hipocalorice, pentru ca organismul scade metabolismul ca sa conserve energia (asa se explica stagnarea din timpul unor diete)
    • ¬†valoarea BMR creste odata cu efortul fizic, pentru ca se continua procesul de ardere a caloriilor si dupa incetarea antrenamentului
    • exercitiile fizice sunt singurele care cresc BMR, pentru ca se mareste masa musculara si se intensifica metabolismul
    • un BMR scazut nu determina obezitatea
  • bilantul metabolic
    • reprezinta valoarea raportului dintre asimilatie si dezasimilatie,
    • poate fi pozitiv-cand anabolismul este mai mare decat catabolismul
    • negativ-cand anabolismul este mai mic decat catabolismul