Resveratrol

Resveratrol

Se implineste o luna de cand colaborez cu Plafar si Gold Nutrition pe linie de suplimente nutritive si pentru sportivi.Vreau sa va prezint unul din produsele cu care ma
inteleg foarte bine,si simt efecte pozitive.

Resveratrol

Resveratrolul este extras din samburi si din coaja de struguri si are un puternic efect antioxidant, antiaging si de protectie a sistemului cardiovascular.In struguri este secretat atunci cand acestia sunt atacati de catre ciupercile si bacteriile parazite, la origini fiind o substanta cu scop defensiv.O cantitate semnificativa de resveratrol se gaseste si in radacina plantei Polygonum cuspidatum(originara din Japonia),dar care nu poate fi  consumata in stare naturala. De asemenea,afinele, murele, merisorul si arahidele sunt surse de resveratrol,dar pentru a asimila cantitatea zilnica de care organismul nostru are nevoie ar trebui sa consumam cateva zeci de  kilograme de fructe din acest fel.
Odata ajuns in organismele animale, acest resveratrol s-a dovedit a avea efecte terapeutice foarte puternice. In anul 2003,biologul american, dr. David Sinclair, a descoperit ca administrarea de resveratrol prelungeste viata insectelor cu pana la 54%. In 2006, un grup de cercetatori italieni au demonstrat ca pestii hraniti cu suplimente de resveratrol traiesc in medie cu 30% mai mult, sunt mai rezistenti la efort.De aici incepe actiunea marilor producatori de vinuri de a finanta cercetarile legate de aceasta substanta,pentru a potenta vanzarile de vin rosu.Exista si asa numitul “paradox francez” care consta in faptul ca francezii au o rata foarte mica de boli de inima,in ciuda dietei foarte grase pe care o au.

Am introdus resveratrolul in dieta mea zilnica pentru a combate efectul radicalilor liberi.Dar…ce sunt acestia?In anul 1956, medicul Denham Harman,de la Universitatea din Nebraska,prezinta pentru prima data “teoria radicalilor liberi in procesul imbatranirii”. Radicalii liberi sunt molecule inalt reactive cu un electron impar (sau “liber”) pe orbitalul extern, conditie de dezechilibru care transforma aceste molecule fragmentate in agenti instabili si periculosi din puncte de vedere biochimic. Compusii chimici complecsi, cum sunt cei din structura fiintei umane, dobandesc stabilitatea prin paritatea electronilor moleculelor. Atunci cand o molecula pierde un electron, ea devine dezechilibrata din punct de vedere electrochimic, instabila biochimic si extrem reactiva, cautand sa-si recapete stabilitatea prin sustragerea violenta a unui electron de la alta molecula.Radicalii liberi din organismul uman provin de la procesele de oxidare derulate in organism pe fond de stres si stari emotionale negative,de la activitatile fizice intense,de la toxinele provenite din exterior si ajunse in corp pe diferite cai (alcool, tutun, medicamente, droguri, poluare, malnutritie).Atunci cand un radical liber ataca o molecula normala si ii sustrage un electron, molecula isi modifica proprietatile initiale, transformandu-se la randul ei in radical liber. O celula mutilata in acest fel la nivel molecular isi pierde functiile de baza si se va transforma intr-o sursa de noi radicali liberi,pregatiti sa atace alte celule si sa le altereze functiile.Astfel se genereaza un lant necontrolat de reactii biochimice daunatoare pentru organism, cu repercursiuni in timp.Doctorul Harman va descrie activitatea radicalilor liberi ca pe o “iradiere interna” ce ataca si distruge celulele si tesuturile, provocand simptomele atribuite de obicei imbatranirii: zbarcirea pielii, pete pigmentare, cataracta, artrita, ingrosarea arterelor, bolile de inima, glaucomul, boala Alzheimer, pierderea memoriei, apoplexie, senilitate, cancer si alte stari regenerative.Precum vedem,unele din aceste simptome se transforma in boli necrutatoare,ce nu mai sunt specifice doar varstei a treia.

Prin prisma acestei teorii(adeverite in timp),imbatranirea nu este un proces cronologic cauzat de trecerea timpului, ci unul biologic determinat de viteza cu care radicalii liberi sunt asimilati in organism, distrugand celulele, atacand tesuturile si afectand functiile vitale.

Atentie insa:exista o categorie de radicali liberi benefici, produsi de propriul organism,ce sunt pusi in slujba sistemului de aparare celulara,ei distrugand bacteriile si virusurile si descompunand poluantii chimici si neutralizand toxinele.In cazul efectelor potential daunatoare ale radicalilor liberi din organism,produsi de noi,acestea sunt tinute sub control de enzimele de curatare, destinate special acestui scop.Problema apare in momentul in care cantitatea aceasta de radicali liberi devine prea mare,iar enzimele de curatare nu isi mai pot face treaba singure.
Haideti sa analizam sursele potentiale de radicali liberi din viata noastra si din mediul inconjurator.Putem identifica drept surse interne de radicali liberi procesele de acidoza metabolica declansate in organism ca urmare a stresurilor prelungite si acumularii de emotii negative persistente(stres emotional,stres fizic).In randul surselor externe de radicali liberi putem include radiatia nucleara, razele X si microundele, metalele toxice din apa potabila, smogul, aditivii alimentari chimici, fumul de tigara, gazele de esapament (in special compusii cu Plumb),uleiurile vegetale hidrogenate omni-prezente in preparate uzuale precum margarina de consum. Aceste grasimi artificiale se oxideaza in clipa in care intra in contact cu aerul si continua acest proces in interiorul organismului, producand un lant de reactii de mutilare la nivel molecular care distrug celulele si functiile vitale cu o viteza superioara capacitatii de aparare a organismului. Toate substantele enumerate anterior vor produce radicali liberi atunci cand sunt oxidate (combinate cu oxigenul) si descompuse.Daca vorbim de alimentatie, uleiurile vegetale hidrogenate sunt bombele nucleare pline cu radicali liberi care explodeaza in momentul consumarii.Pe o lista scurta si incompleta includem:margarina, produsele semipreparate care o contin,sosurile semipreparate pentru salate, uleiurile de gatit din floarea soarelui, cremele si budincile semipreparate.Avand in vedere ca temperatura inalta accelereaza procesul de oxidare, alimentele tinute mult timp pe foc vor avea un continut ridicat de radicali liberi. Conform doctorului Harman si ultimelor studii stiintifice,oxidarea grasimilor nesaturate in organismul uman este principala cauza a patologiei celulare asociate procesului de imbatranire si declansarii diferitelor tipuri de cancer.

Cum contracaram actiunea acestor radicali liberi?Prin consumul suplimentar de vitamine cu rol antioxidant sau de substante asemanatoare.S-a descoperit ca glutationperoxidaza si superoxid-dismutaza sunt principalii distrugatori de radicali liberi, iar pentru a putea sa le produca pe cont propriu organismul are nevoie de aporturi importante de minerale si oligo-elemente ca Seleniu si Zinc. Fara Zinc si Seleniu in cantitati suficinete, sinteza acestor doua enzime vitale devine imposibila.Din pacate Seleniul a disparut aproape complet din alimentatia omului actual,datorita proceselor industriale de cultivare si de prelucrare a alimentelor.Mai mult,cea mai mare parte a populatiei inregistreaza un deficit cronic de zinc.Pe langa suplimentarea cu Seleniu si Zinc eu va recomand sa luati RESVERATROL.

Pe langa aceasta actiune de combatere a radicalilor liberi si a efectelor lor negative,mai gasim cateva actiuni pozitive ale acestui supliment? Sa vedem:

  • stimularea productiei de proteine SIRT1 prin actiunea carora se incetineste imbatranirea
  • protejarea inimii si a vaselor sanguine -prin actiunea sa puternic antioxidanta, previne intarirea si ingrosarea vaselor de sange, regleaza fluxul sanguin si previne agregarea plachetara.
  • protejarea sistemului cerebral -prin prevenirea mortii celulelor neuronale si reduce astfel riscul unor afectiuni neurodegenerative precum Alzheimer, Hungtington si Parkinson.

Fara sa epuizez acest subiect,sper ca v-am facut curiosi si atenti,nu doar la ceea ce mancati ci si la ceea luati ca si suplimente. Eu recomand cu caldura folosirea cu responsabilitate a produsului RESVERATROL comercializat de Plafar si Gold Nutrition.Pentru o viata sanatoasa trebuie sa avem grija de noi si de cei din jurul nostru.
Raul-Aurelian TOMA
top personal trainer Worldclass Romania
profesor Move On,scoala ta de fitness